Dzisiaj jest: 21 sierpnia 2017
19 lipca 2016
Stanowisko KIGEiT ws. projektu wytycznych BEREC dot. neutralności sieciowej

Izba w dniu 18 lipca br., w związku z prowadzonymi przez BEREC konsultacjami wytycznych dot. implementacji przez krajowe organy regulacyjne zasad dotyczących dostępu do otwartego Internetu, przesłała stanowisko w ramach konsultacji.

KIGEiT zwraca uwagę w stanowisku, że treść projektu wytycznych zdaje się znacznie wykraczać poza delegację przewidzianą w art. 5 ust 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2120 z dnia 25 listopada 2015 r. Zgodnie z tą delegacją wytyczne miały dotyczyć realizacji obowiązków krajowych organów regulacyjnych wynikających z niniejszego artykułu. Jedyne obowiązki są przewidziane w art. 5 ust 1 Rozporządzenia i dotyczą:

• monitorowania i zapewnienia zgodności z art. 3 i 4 Rozporządzenia
  • wspierania dalszej dostępności niedyskryminacyjnego dostępu do Internetu z zachowaniem poziomów jakości, które odzwierciedlają postęp techniczny,
  • publikacji corocznych sprawozdań dot. monitorowania i dokonanych ustaleń oraz ich przedkładania Komisji Europejskiej oraz BEREC.

Treść wytycznych powinna być zatem ograniczona do ww. elementów związanych z realizacją obowiązków krajowych organów regulacyjnych. Tymczasem wytyczne stanowią bardzo rozbudowany komentarz dotyczący Rozporządzenia, często znacznie rozszerzając obowiązki, które wprost wynikają z Rozporządzenia.

Stanowisko KIGEiT: 424 kb

NASI CZŁONKOWIE